• Konsultation efter aftale
  • Mandag - fredag: 8.00 - 17.00
  • Tidsbestilling 7.00 - 17.00
  • Døgnvagt 65 99 12 11
65 99 12 11

CT-scanning - et værktøj til at diagnosticere diverse lidelser

På Årslev Dyreklinik tilbyder vi 3D-scanning foretaget med vores state-of-the-art CT-scanner. Dette er et fremragende værktøj til at diagnosticere diverse lidelser, som ikke kan fanges med standard røntgenoptagelser eller ultralydsscanning. Med den rette diagnose, kan den rette behandling igangsættes.

Hvad er CT-scanning?

En CT-scanner sender røntgen stråler igennem et røntgenrør, som roterer omkring patientens leje. På denne måde kan maskinen danne både 2-D og 3-D optagelser i flere planer og giver dermed væsentligt mere detaljerede billeder end almindelige røntgenbilleder.

Hvorfor vælge CT-scanning?

CT-scanning er særligt velegnet til at undersøge for:

  • Knogleskader, som f.eks. brud, hvor knogledelenes placering ift. hinanden kan rekonstrueres, samt misdannelser af knoglevæv
  • Blødninger og udposninger på blodårer – også i hjernen
  • Svulster, fremmedlegemer og bylder i hele kroppen
  • Organskader ved traume, såsom iturivning af nyrer, milt og lever


CT-scanning med kontrast

I nogle tilfælde kan det være en fordel at indsprøjte et kontraststof inden scanning, f.eks. kan kontrast give endnu bedre og mere præcise scanningsbilleder af tarme og organer. Kontrastvæsken gives oftest via en blodåre.

Hvordan gør vi?

Patienten indlægges fastende om morgenen. Dyret skal i fuld narkose under scanningen, da gode billeder kræver, at patienten ligger helt stille under scanningen.

Selve scanningen tager typisk 15-30 minutter afhængig af, hvor mange snit og vinkler, der skal optages.

Bagefter får patienten lov til at vågne stille og roligt, inden de kan komme hjem.

Gør en CT-scanning ondt?

En CT-scanning gør ikke ondt. I nogle tilfælde skal patienten lejres på en måde, som kan virke lidt unaturlig for dyret, men da de er i fuld narkose, mærker de intet.

Bivirkninger ved CT-scanning

Selve scanningen gøres med en større mængde røntgenstråler, end traditionel røntgen billeder. Dog er strålingen i den nyeste teknologi optimeret så meget, at strålepåvirkningen er mindsket betydeligt i de senere år.

Enkelte dyr kan udvise allergiske reaktioner overfor et evt. kontrastmiddel, men det ses sjældent og kan fint behandles i langt de fleste tilfælde.