Behandling af kaniner og gnavere


Vi behandler kaniner, marsvin, chinchillaer og andre gnavere

Vi tilbyder konsultationer samt operationer for kaniner og gnavere.

​Her kan du læse lidt mere om, hvad du bør være opmærksom på i forhold til kanin, marsvin, chinchilla og andre gnavere.

​Alfa og omega i forhold til kaniner og gnavere er optimal fodring, der tilgodeser dyrets behov.

​Kaniner og marsvin er fra naturens side græsædere og fiberrig kost er livsnødvendig. Alle deres tænder (også kindtænder) har åbne rødder og vokser hele livet. Med forkert foder bliver tænderne ikke slidt nok/korrekt og det er en situation, der kan give alvorlige skader. Deres tyggemønster er baseret på græs/hø.

​Müsli-blandinger med korn, nødder og frø er ikke egnet til kaniner og marsvin! De vil sortere efter smag og lade grøntpillerne ligge. De har behov for store mængder fibre – dels for at slide tænderne og dels for deres fordøjelsessystem. Forstoppelse er en lidelse, der ofte ses hos individer, der fodres uhensigtsmæssigt.

​For marsvin gælder det desuden, at de ikke selv er i stand til at danne C-vitamin og dette skal tilføres via foder. Grøntsager indeholder C-vitamin, men de grøntsager marsvinet typisk tilbydes (gulerod, agurk, salat) indeholder så små mængder, at marsvinet ville skulle æde enorme mængder for at tilgodese sit behov. Et foder lavet specifikt til marsvin med højt indhold af fibre og C-vitamin er altså vigtigt som supplement. C-vitamin mangel kan bl.a. føre til blødninger, tandfejl, stiv bagpart og infektioner.

​Chinchilla'er bør kun fodres med chinchilla-foderblandinger. Undgå blandinger med indhold af melasse (sukker) samt diverse stænger med honning og lign. Chinchillaen kan foræde sig og få forstoppelse.

Små gnavere som mus, rotter, hamstre og ørkenrotter er kornædere. Deres kindtænder er rodfaste og vokser ikke kontinuerligt som hos de store gnavere og kaniner. De bør fodres med artsspecifik foderblanding suppleret med græs/hø, frugt og grønt. I naturen snupper de desuden gerne en bille eller larve og de sætter f.eks. pris på en melorm i ny og næ.



​​Sundhed/sygdom

Det er vigtigt at holde øje med dyrets generelle trivsel. Kaniner og gnavere er i naturen byttedyr og de vil derfor forsøge at maskere tegn på sygdom, da et rovdyr hurtigt spotter et svagt individ.

En god måde at overvåge trivsel er at veje dyret jævnligt og føre en lille logbog over vægten. Vægttab kan skyldes tandproblemer, fejlernæring, forstoppelse, m.m.

​Ved følgende symptomer bør du straks søge dyrlæge:

  • Vægttab
  • Anoreksi (dyret spiser ikke)
  • Manglende næsespil (bevægelser af snuden)
  • Intensiv kløe
  • Unormale bevægelser
  • Ophobning af afføring omkring anus
  • Generel nedstemthed
  • Øjenbetændelse
  • Øget drikke – og tissetrang
  • Skæv hovedholdning eller ”stjernekiggeri”

Når det gælder kaniner og gnavere bør man ikke ”se tiden an”, da det reducerer chancerne for en succesfuld behandling.

​Husk at børn er mindre observante end voksne. Således bør forældre være med til at overvåge og vurdere barnets kæledyr.

Foder til kaniner og gnavere

​​På Årslev Dyreklinik A/S sælger vi Excel foder fra Burgess, et førende engelsk firma indenfor tilskudsfoder til kaniner og gnavere. Foderet består af fiberholdige foderpiller – alle ens, så dyret ikke opfordres til at sortere. Marsvine-foderet har et højt indhold af det livsnødvendige C-vitamin.

Excel er et glimrende tilskud til græs, hø og bladgrønt, men bør ikke erstatte dette.

Vi råder over udstyr til undersøgelse og behandling af tandlidelser hos kaniner og gnavere – herunder tandrøntgen samt udstyr til slibning og korrigering af tandsættet.

​Ligeledes tilbyder vi neutralisation af kaniner og marsvin, samt naturligvis undersøgelse og behandling ved sygdom.

 



Døgnvagt tlf. 65 99 12 11 Dyr kan blive syge eller komme til skade på alle tider af døgnet året rundt.

Derfor har vi valgt altid at stå til rådighed for akut syge og tilskadekomne dyr. Vores seks faste dyrlæger varetager denne vagtdækning på hverdage fra 17.00-07.00, samt weekender og helligdage. 

Recepter samt tidsbestilling henstilles til vores øvrige åbningstider. 

Ved en vagtkonsultation tillægges vagtgebyr, og der afregnes efter endt behandling.